Venezuella, Chavez’de önce hepimizin aklında fakir ve açlıkla mücadele eden bir ülke görünümündeydi. Ancak Chavez’le birlikte iÅŸler deÄŸiÅŸmeye baÅŸladı.
Ekim 2012 seçimlerinde tüm muhalefetin oluÅŸturduÄŸu koalisyona ve kanser hastalığına raÄŸmen Chavez, %12’lik farkla seçimi kazandı. Bu baÅŸarının en önemli nedeni kuÅŸkusuz Venezuella’nın Chavez’den sonra yaÅŸadığı büyük deÄŸiÅŸim. Venezuella son 10 yılda sosyal harcamalarını %60 oranında (774 milyar dolar) arttırdı. Güzel ülkemizde ise durum pek iç açıcı deÄŸil. Devletimiz 2012’de GSYH’nın %13’ünü sosyal harcamalara ayırdı. Bu oran AB üyesi ülkelerde ortalama % 29’luk bir orana sahip.
Vezuella’nın sosyal harcamalarda bu kadar yüksek bir artış saÄŸlamasının en önemli nedeni ise PDVSA ve diÄŸer petrol ÅŸirketlerini bizim yaptığımızın tam tersi olarak kamulaÅŸtırması. Daha önce petroldan saÄŸlanan gelir aristokrat burjuva sınıfı için harcanıyordu ancak Chavez’den sonra iÅŸler deÄŸiÅŸti. Sel yüzünden evlerini kaybeden insanlara bir buçuk yıl içinde 250 bin konut yapılması bunun en iyi göstergsi. Bizim güzel ülkemizde Van’da yaÅŸanan depremden sonra insanların hala çadırlarda yaÅŸadığını da buraya eklemek gerek diye düşünüyorum.
Venezuella’nın yaÅŸadığı deÄŸiÅŸime biraz daha derinden bakacak olursak; Chavez’den önce emekli maaşı alan insanların sayısı 387 binden, günümüzde 2.1 milyona yükselmiÅŸtir. Emeklileri devletin üzerinde bir yük olarak görmeden de bazı iÅŸler baÅŸarılabiliyor sanırım.
Venezuella, dünyada insanların kendini en çok mutlu hissettiÄŸi 5. ülkedir. Venezuella, bu istatistikle Finlandiya’yı yakalamıştır ve bu oldukça kayda deÄŸer bir durumdur.
Venezuella’da ÅŸuan her 3 kiÅŸiden bir eÄŸitim kurumda eÄŸitim görmektedir. Ayrıca eÄŸitim, anaokulundan üniversiteye kadar tamamen ücretsizdir.
1980 yılında gıdanın %90’ını ithal eden ülkede bu oran günümüzde %30’a düşmüştür. 5 milyon insan tamamen ücretsiz yemek yemektedir. Bunlar gibi bir çok önlem sonucunda 1998 yılında %21 olan yetersiz beslenme oranı, %5’e kadar düşmüştür.
Nüfusun %96’si temiz suya sahip. Ülkemizde musluktan su içme oranıı düşünürsek bu istatistik daha iyi anlaşılacaktır.
Chavez’den önceki hükümetler 40 yılda 5 bin klinik inÅŸa ederken, son 10 yılda 13 bin klinik inÅŸa edilmiÅŸtir.
Chavez’in yaratmaya çalıştığı sistemin en önemli özelliÄŸi ise insanların demokrasiye gerçek katılımların saÄŸlanması. Diktatörlükle yaftalanan Chavez’in ülkesinde 30 bin komünal konsey bulunmaktadır. Bu konseyler, halkın sorunlarını ve sosyal ihtiyaçlarını belirliyor. Devlet de sosyal harcamalarını bu komünlerden çıkan kararlara göre yapıyor. Demokrasinin yalancı oy kullanmalardan ibaret olmadığının en güzel kanıtıdır bu komünler.
Kısacası Venezuella, Bugün öldüğü açıklanan Hugo Chavez’den sonra büyük bir deÄŸiÅŸim yaÅŸamıştır. Temennim, herkesin insanca yaÅŸayabileceÄŸi bir dünya için mücadele eden nice Hugo Chavez’lerin yaÅŸamasıdır.